Hoe anderen kunnen helpen het leven te bereiken dat je altijd gewild hebt

tl;dr de mensen met wie je omgaat hebben een onbetwistbare invloed op ons leven. Simpel gezegd kunnen ze jouw leven accelereren of ruïneren. Het is cruciaal om jezelf bewust te zijn van de mensen met wie je omgaat, als je het leven wilt leiden waar je altijd van gedroomd hebt. Als je mensen in je omgeving wilt hebben die je bewondert, is het verstandig om introspectief naar de persoon te kijken wie je nu bent: “is dit de persoon die waarde toe kan voegen aan de levens van mensen die hij of zij bewondert?”

Vorige week schreef ik een artikel met de volgende strekking:

Omring jezelf met de mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken.

“Welke mensen bewonder je?”

Dit kan een superster zijn als Beyoncé, een serial entrepeneur als Elon Musk, een geweldige collega of iemand die op een ander vlak bewonderenswaardige dingen doet.

“Met welke mensen ga je het meeste om?”

Je bent een reflectie van de mensen met wie je het meeste omgaat. Het belangrijkste gereedschap in het bereiken van een beter leven zijn de mensen om ons heen. De mensen met wie we in aanraking komen kunnen onze persoonlijke groei accelereren of ruineren.

 “Zijn de mensen die je bewondert ook de mensen met wie je het meeste omgaat?”

Als je dromen te groot worden voor de omgeving waar je je nu bevindt, is het misschien tijd om uit die omgeving te stappen en je dromen werkelijkheid te zien worden.

Ik wil niet terugvallen op verschrikkelijke cheesy zelfhulp quotes, maar ik kan het niet laten.

“De zon stopt nooit met schijnen. Soms moet je voorbij de wolken kijken om dat te kunnen zien” –dramaturg in spé Zowie Zep a.k.a. Yung Shakespeare #cheesyquotelover #guilty ✌

Soms heb je beeldspraak en ‘lelijke Engelse leenwoorden’ zoals cheesy nodig als de Nederlandse taal niet toereikend is om het uitgebreide palet van menselijke emoties te omvatten 🧀*

*Ahum* “Jij was toch die nuchtere en pragmatische coach?”

“Klopt. Waar waren we gebleven?”

Twee jongens op brugOp de foto zie je dat ik gebruik maak van een Franse ‘leenvriend’. Hij begeleid mij op mooie binnenlandse roadtripjes richting exotische Brabantse pareltjes, zoals de Moerputten brug. 

Oh ja, de kazige metafoor met de zon en de wolken. Waar de zon symbool staat voor ons succes, symboliseren de wolken de mensen met wie we ons omringen. Deze groep mensen met wie we de meeste tijd spenderen, noemen we onze referentie groep.

In het boek The Compound Effect zegt Dr. David McClelland het volgende over onze referentie groep:

“Your ‘reference group’ determines as much as 95 percent of your success or failure in life.”

Oftewel, hoe meer wolken je omringen, hoe minder zon je hebt. En dat willen we niet.

Ik ben geen voorstander van quick fixes. Ik geloof niet dat je een sixpack kan krijgen in 7 dagen of dat je €30.000 euro kan verdienen in 1 maand door geheime formule te volgen. Ik denk ook niet dat je iemand op een magische manier in één klap verliefd op je kan laten worden. En ik ben ook zeker niet in de veronderstelling dat het veranderen van je referentie groep per definitie zal bepalen of jij een succes wordt in het leven.

De pragmatische en nuchtere Hollandse jongen in me begint langzaamaan wakker te worden.

Waar ik wel in geloof, is dat het cruciaal is om jezelf bewust te zijn van de mensen met wie je omgaat als je het leven wilt leiden waar je altijd van gedroomd hebt.

*🧀 Kaas is bijvoorbeeld ook ontleent aan het latijn (voor de puristen onder ons het Romaans – de latere dochtertaal van het Latijn). ‘Klaar is kees’ betekent in feite ook alleen maar ‘klaar is kaas’. De dialectvariant kees is ook afgeleid van het Romaanse woord voor kaas: kâsjo. Niet alleen Engelse zuivelterminologie vind ik overigens een verrijking van onze taal. We lenen wel meer ogenschijnlijk doodnormale dagelijks woorden uit andere talen. Waarom is dat plotseling een probleem als je dit voor hippe woorden doet als: nice, awkward, cheesy, checken of switchen?

Tot zover de verklaring en rechtvaardiging van mijn overmatig gebruik van Engelse leenwoorden op de meest onnodige momenten. Het is echt een stijldingetje. Hopelijk houd je ervan (aangezien ik er weinig voor voel om me ‘instant’ te moeten verantwoorden als ik hier ‘random’  op word aangevallen. Like, seriously… get yourself a hobby. Or a girlfriend. Or a bunch of Ragdolls.) 

Zit je nog steeds in je maag met mijn overmatig gebruik van leenwoorden?  Stuur me een berichtje! Mensen coachen met hun problemen is mijn forté. 

Don’t leave me hanging Zowie Zep 🤜

Recipro-schraal

Herinner je je de quote van zelfhulp goeroe Jim Rohn nog?

“Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste omgaat.”

Dat klinkt natuurlijk super mooi; rondhangen met mensen die veel beter zijn dan jij. Alsof je zomaar mee kan liften in hun Tesla richting Silicon Valley succes. Menselijke relaties zijn biologisch echter helemaal niet zo ingericht – reciprociteit ligt aan de basis van vrijwel al ons interpersoonlijke contact.

Praktisch gezien houdt dit in dat jij iets bij zou moeten kunnen dragen aan elk van de 5 superhelden in dit Power Rangers quintet om uiteindelijk deel uit te mogen maken van hun team. Met andere woorden: jij moet hun ook wat te bieden hebben.

In de meeste gevallen zullen relaties wederzijds lucratief ingestoken kunnen worden. Je beschikt immers over een unieke combinatie van eigenschappen en vaardigheden die een ander niet heeft. Vanuit die optiek ben je in de staat om waarde aan het leven van de bewonderenswaardige persoon in kwestie toe te voegen.

Het wordt echter lastiger als je op veel vlakken overschaduwd wordt door een ander. Wat nou als de mensen die jij bewondert niet hetzelfde denken over jou? In dat geval is er geen sprake van een reciprocale* relatie, maar een recipro-schrale relatie 📕:

Recipro-schraal [re.sie.pro.sxral] – 1. een recipro-schrale relatie bestaat uit twee mensen of groepen mensen die zich op een manier gedragen om elkaar weinig te helpen of minimale voordelen te bieden. (p.s. De Dikke van Dale does not approve this definition)

Net zoals jij het ongemakkelijk vindt om tijd te spenderen met mensen die niets aan jouw leven toe kunnen voegen geldt dit ook vice versa. Het is ongemakkelijk voor de persoon in kwestie als jullie relatie niet in balans is. Mensen die succesvol zijn in jou ogen – de mensen waar jij jouw succes aan afmeet – hebben andere standaarden. Zij willen zich op hun buurt weer associëren met de mensen waar zij bewondering voor hebben.

Net zoals jij niet met ‘losers’ om wilt gaan, geldt dit ook voor anderen. In dat geval is het aan jou om inzichtelijk te krijgen wat voor persoon je moet worden om met deze mensen om te kunnen gaan. Op welke vlakken kun jij jezelf verbeteren en eruit springen? Welke waarde kan jij aan de levens van de mensen toevoegen die jij bewondert?

New album cover Drake #Drakehireme #Kanyewillbefinetoo

*📕 Vroeger in 1775, de tijd dat het ‘nieuw en volkomen woordenboek van konstenen wetenschappen’ nog tot het standaard naslagwerk van de post-verlichte voorloper van de Grammar Nazi behoorde, was reciprocaal nog een gangbaar Nederlands woord. Inmiddels niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat ik 12 tabbladen en 20 minuten later een manier heb gevonden om deze marginale woordgrap toch als deeltitel te kunnen gebruiken.