Dreig jij een ‘geweldig’ leven mis te lopen…?

tl;dr: het kan geen kwaad om goed na te denken over hoe we onze tijd willen spenderen en vooral waarom we dat zo willen doen. het zou zonde zijn om een geweldig leven mis te lopen door genoegen te nemen met een ‘prima leventje’. Nieuwsgierig naar wat een geweldig leven inhoudt… ?

Er zijn blijkbaar mensen die de sleutel tot succes verkopen. De ene zelfhulp goeroe [/slash] “entrepreneur” (wat ik overigens een heel duur woord vindt voor een ondernemer) na de andere claimt weer eens een “unieke methode” te hebben gevonden waarmee je “gegarandeerd succes” kunt behalen. Iedereen zou met een identiek plan van aanpak zijn persoonlijke volle potentieel kunnen ontgrendelen. Als sceptisch peroson bij uitstek gaat daar mijn Bullshit alarm af alsof het maandagmiddag 12 uur is.

Ik noem het Tell sell voor gemotiveerde mensen.

kleingeldDe enige change die mensen van zelfhulp goeroes krijgen

Gedrag veranderen is één van de meest complexe uitdagingen waar wij als mensen dagelijks tegenaan lopen. Zie jij je vriend maar eens zover te krijgen dat hij maar één chipje voor het eten pakt om de grootste honger te stillen voor het avondeten en ondertussen de hele zak leeg kaant. En hoe zorg je ervoor dat vrouwen de dop op een fles cola draaien, zodat jij niet noodgedwongen cola hoeft te drinken die smaakt als het laatste beetje Spa groen in de fles na een lange middag in het park chillen.

Dagelijks proberen we de mensen om ons heen te veranderen. Meestal zonder succes. Persoonlijk heb ik dit aan den lijve ondervonden. Niet alleen omdat ik net als jullie een lastige vriendin heb, maar ook vanuit mijn achtergrond als psycholoog en mijn ervaring als schrijver.

Met de artikelen op mijn oude website www.bestweter.nl heb ik mensen ongetwijfeld aan het denken gezet. De vraag is of een paar honderd woorden op een telefoonscherm – waar iemand op de plee vluchtig doorheen scrolt – genoeg zijn om daadwerkelijk gedrag te veranderen. Je kan een masterbul psychologie op zak hebben en 8 uur  je hersenen kraken op een artikel, maar dat wil niet zeggen dat je in staat bent een significant verschil te maken. Dat kon ik me in ieder geval moeilijk voorstellen. Mocht ik iemands leven wel significant hebben veranderd, dan nodig ik je uit om een goede fles rood met me te delen. Rondje van de Zep.

En daarbij, waarom zou ik mensen eigenlijk willen veranderen? De meeste mensen in mijn omgeving lijken zich prima te redden. Als ik zo om me heen kijkt lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn.

Ik had geen zin om te preken als een Jehova voor een modale vinex-deur op een zondagochtend. Mijn goede bedoeling om mensen hun levens te verbeteren leken aan dovemansoren gericht. Ondanks dat zag ik met lede ogen aan hoe suboptimaal ik mijn eigen tijd aan het vullen was. Ik had niets te klagen, maar het was niet genoeg. Aangezien tijd een uitputbare bron is, leek het me verstandig om verstandig om te gaan met dit schaarse goedje.

Hoewel je leven goed is…

“…Wil je niet liever een geweldig leven leiden?” – wat ik aan jou vraag

Het is makkelijk om genoegen te nemen met een ‘prima leven’. Maar wat nou als we kijken naar de mensen die volgens maatschappelijke maatstaven een ‘geweldig leven’ hebben, zoals profsporters, artiesten en leiders. Zij hebben veel opgeofferd om dat te bereiken. Zouden we allemaal niet van de bank af moeten komen en zo’n leven ambiëren? Misschien wel, misschien niet. Daar wil ik achter komen.

Als eerste stap in onze zoektocht kan het geen kwaad om goed na te denken over hoe we onze tijd willen spenderen en vooral waarom we dat op die manier willen doen. Voordat je het weet loop je namelijk een geweldig leven mis door genoegen te nemen met een ‘prima leven’.


Zowie Zep
Breda 1991- Breda heden

Foto op website 

Een geweldig leven (rode wijn en vrienden op een vrijdagavond)” | 2018
Studio de zolderkamer 1e verdieping | 2018

Prijs:onbetaalbaar,-

De meeste spijt

Onze zoektocht naar een ‘geweldig leven’ start bij het definiëren van wat een ‘geweldig leven’ inhoudt. Met – op het moment van schrijven – bijna 7,9 miljard mensen die op aarde leven lijkt het haast onmogelijk een overkoepelende definitie te geven. In dat geval moeten we misschien niet vanuit een populatiebrede aanpak redeneren – zoals de goeroes-, maar starten bij onszelf: wat houdt een ‘geweldig leven’ voor mij in?

Waar mensen op hun sterfbed de meeste spijt van hadden, was dat ze niet het leven hebben geleefd dat ze zelf wilde leven. In veel gevallen werden ze in het bereiken van hun dromen vooral geremd door de verwachtingen van anderen. Ze leefden het leven wat van hen verwacht werd in plaats van wat ze zelf wilden bereiken.

Misschien zijn die 7,9 miljard mensen toch iets minder verschillend dan je denkt. Uiteindelijk blijven mensen groepsdieren die hun gedrag baseren op cues vanuit de kudde. Ons groepsgedrag is een onhandig bijproduct van een evolutionaire erfenis die we bij ons dragen. Om te voorkomen dat we ons leven modelleren naar de verwachtingen van anderen, hebben we tools nodig om te ontdekken wat we écht willen.

In het artikel ‘moeten we stoppen beef te hebben met het leven’ ga ik verder om op hoe we een ‘geweldig leven’ kunnen bereiken. Want, hoe weet je nou of je gelukkiger wordt van een succesvol leven als een superster of een veilig leven als couch potato?

Intuïtief neig je waarschijnlijk meer naar de eerste optie. Maar het is niet al goud dat er blinkt lieve kijkbuiskindertjes; Heath Ledger, Amy Winehouse, Kurt Cobain, en recentelijk nog Avicii zijn hier trieste voorbeelden van.

Ik denk dat een geweldig leven niet alleen bestaat uit het najagen van dingen die de massa belangrijk vind; de beautyvloggers die iedere dag een nieuwe paar sneakers rocken of de rappers die in een clip meer verschillende vrouwen aanraken dan ik in m’n hele leven. Er bestaat geen overkoepelend verlangen dat al onze menselijke levens definieert. Alleen jij weet welk leven je echt wilt leven.

Ongeacht wat dit precies voor jou inhoudt, is een leven dat als ‘geweldig’ bestempeld mag worden totaal afhankelijk van wat jouw dromen zijn. Laten we gaan onderzoeken wat deze dromen voor jou zijn.