“Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste omgaat”

Brug zonsondergang vingersEuhm, dat zijn er 4 Zowie Zep… Of bedoel je 1 x 1? Dan klopt het nog steeds niet… Oh je bedoelt 4 + (1 x 1)… zeg dat dan…

tl;dr ons succes en geluk wordt sterk beïnvloedt door onze  sociale omgeving. Het is daarom aan te raden om bewust te zijn van de mensen met wie jij het meeste omgaat. Je wilt voorkomen dat de mensen die jou niet waarderen, jouw succes en geluk ondermijnen. Iedereen heeft er baat bij om zichzelf te omringen met mensen die een positieve invloed hebben op jouw leven. Kijk naar mensen die je bewondert – mensen die al bereikt hebben wat je wilt bereiken. Ga je momenteel met deze mensen om? 

“Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat.” – Jim Rohn

Mensen smullen van dit soort titels. Het is een pakkende qupte die als onderliggende boodschap lijkt te hebben: stop rond te hangen met mislukkelingen.

Althans, zo wordt hij door veel mensen geïnterpreteerd.

Ik heb er gemengde gevoelens bij. Het is een uitgekauwd cliché. Net zoals ‘je passie volgen’, ‘uit je comfortzone stappen’ of ‘in je kracht gaan staan’. Allemaal logische klinkende adviezen die je de energie geven om volledig af te stormen op je doel als een konijn richting een wortel aan een touwtje (Van die managementtermen en self-help poeha vind ik overigens sowieso bahbah. Maar dat terzijde).

Want laten we eerlijk zijn: wie wil er niet omringd worden door succesvolle mensen?

Oké, het principe klinkt logisch. Alleen ik word zo moe van mensen die niet goed uitleggen wat ze precies met een stelling bedoelen. De schoen begint namelijk te wringen bij de interpretatie van deze stelling. Ik bedoel, ben je letterlijk het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest omgaat of figuurlijk gesproken?

Voordat we belanden op het niveau van een gemiddelde Facebook discussie onderaan in de comment sectie – rock bottom ­dus – wil ik duidelijk afbakenen hoe ik deze uitspraak interpreteer. Persoonlijk ga ik mijn handen niet branden aan een letterlijke interpretatie. Vooral de onderliggende boodschap is interessant:

“Het is verstandig om selectief te zijn in de mensen met wie je intensief omgaat.”

Ik in conclaaf met een vriend over wie we kiezen voor onze vriendenclub

De mensen met wie we tijd doorbrengen beïnvloeden wie wij zijn. Ze bepalen de gesprekken die we hebben, met wie we omgaan en met welke informatie we in aanraking komen. We hebben de neiging om de overtuigingen, manieren van spreken en gevoelens over te nemen van de mensen waar we tijd mee spenderen.

De mensen in onze omgeving kunnen ons transformeren. Onze gedachten en acties worden gevormd door de personen om ons heen. De sociale groep waar we toe behoren bepaalt wat we denken, zeggen, doen en – over de jaren – ook wat we worden. Jouw gedrag is een reflectie van de mensen met wie je het meeste omgaat.

Toxiciteit

Iedereen bereikt in zijn leven een punt waarop het mogelijk is om de volledige regie over je eigen leven te voeren. Om je leven te leiden op de manier waarop je dat zelf wilt. Volledig autonoom op basis van eigen keuzes. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We worden namelijk omringd met mensen, vrienden, familieleden, collega’s, wielrenners en BOA’s waar we rekening mee dienen te houden.

En hoewel we veel mensen zelf kunnen kiezen, zijn er – jammer genoeg – nog meer toxische mensen die we niet kunnen kiezen. Waar er mensen zijn die ons afvuren, zullen er ook mensen zijn die ons afremmen. Dat is nou eenmaal hoe het werkt. Vandaar dat we de realiteit maar beter kunnen accepteren zoals het is en ermee leren omgaan. Tenzij je liever zit te mokken in een hoekje over hoe je het liever zou hebben gezien.

Het is een gegeven dat we te maken krijgen met negatieve mensen. En waar we geconfronteerd worden met negativiteit is er weinig ruimte voor positiviteit. Je kan niet tussen een zwerm emo’s gaan staan en verwachten dat je visie op het leven positiever wordt.


Mijn leven is zo MOOEEEEEEEilijk (foto credits)

Er zullen tijden zijn waarop je alles goed doet en dan nog steeds zal je in aanraking komt met mensen die je niet waarderen of naar beneden proberen te trekken. Er zullen altijd mensen blijven bestaan die je niet op waarde kunnen schatten. Dit zuigt donkeyballs. Ik weet het. Vooral omdat het je kans op falen aanzienlijk kan vergroten.

Je wilt voorkomen dat andere mensen je zelfvertrouwen willen ondermijnen, omdat jij het dreigt te maken. In de natuur is dit een bekend verschijnsel onder krabben in een emmer. Stop er een paar in een emmer waaruit sommigen makkelijk kunnen ontsnappen en je zal zien dat de andere krabben voorkomen dat er ook maar iemand ontsnapt. Nu is de hele groep verzekerd van een collectieve ondergang.


De krab mentaliteit: “Als ik het niet kan hebben, dan jij ook niet”

Aan joude taak om jouw sociale omgeving actief te construeren.

Meneer Krabs spongebobJe weet maar nooit wie er handjeswrijvend jouw teloorgang aan het plotten is… *DUN DUN DUN*

 “Hoe dan?” vraag je jezelf af. “Hoe creeër ik mijn eigen inner circle?”  Om te starten kunnen we onze huidige sociale omgeving in kaart brengen:

  • Wie zijn de 5 mensen in mijn inner circle?
  • Helpen ze me vooruit of houden ze met terug?
  • Is het mogelijk dat ik eigenschappen van ze overneem?
  • Zijn deze eigenschappen positief of negatief?

Neem even de tijd om deze vragen te beantwoorden. Doe een stap terug om duidelijk overzicht te krijgen van de mensen die voor je staan. De 5 mensen die nu voor je staan, voelen die als een reflectie van wie jij bent of zou willen zijn?

Als dit niet het geval is, wordt het tijd om bewust te worden van de situatie waarin we verkeren. Willen we deze mensen – die ons remmen in onze wensen en idealen – toelaten in ons leven?

En waarom verkeren deze mensen überhaupt is ons leven? Is jouw inner circle ontstaan uit toeval, fysieke nabijheid of puur omdat het altijd al zo geweest is?

Je doet er verstandig aan om de mensen te filteren die fundamenteel haaks staan op wat jij belangrijk vindt in jóuw leven. Het leven is te kort om bewust te kiezen voor mensen die iets anders uit het leven willen halen. Jouw eigen dromen mogen nooit ten koste gaan van wat anderen belangrijk vinden.

Zodra we onszelf respecteren, vertrouwen hebben in ons eigen kunnen, en onze eigen (mentale) gezondheid serieus nemen, wordt het eenvoudiger om ons te distantiëren van toxische elementen in ons leven. Waarom zou je de meningen en realiteit van anderen die in schril contrast staan met hoe jij de wereld ziet vrijwillig toelaten in jouw leven? Is het niet logischer om je te omringen met mensen die je bewondert?

Vrienden zonsondergang brug Zowie Zep Vind mensen die je bewondert op de manier waarop wij deze Huawei Y7 bewonderen

Creëer je eigen pappenheimers

In ‘Good to Great’ deelt James Collins een aantal wijze woorden met betrekking tot lifestyle design:

“First Who, Then What: Get the right people on the train, then figure out where to go. Find the right people and try them out in different seats on the train.”

In dit specifieke geval refereert hij aan het samenstellen van teams in bedrijven, maar dit advies gaat eigenlijk overal op. Ongeacht op welke speelveld van het leven je je bevindt, heb je er ongelofelijk veel baat bij om jezelf te omringen met mensen die een positieve invloed hebben op jouw leven.

Nu we de criteria op hebben gesteld waar de spelers in ons dream team aan moeten voldoen, wordt het tijd voor de laatste stap: het scouten van de sterspelers. Dit is nog geen makkelijke taak aangezien dit letterlijk voor iedereen anders is. Het is onmogelijk om jou als lezer een hapklare strategie aan te bieden.

Een “hoe-construeer-ik-de-ideale-sociale-omgeving-voor-dummy’s-gids” ga je hier niet vinden.

Je bent niet de Margriet aan het lezen.

Wat jij nodig hebt, hangt af van wat jij wilt. Dit klinkt flauw he? In werkelijkheid is dit advies minder zweverig dan het klinkt. Ik heb helaas geen glazen bol gekregen bij mijn masterbul Psychologie, dus ik kan niet in de toekomst kijken. Daarvoor moet je bij Jomanda wezen.

Er zijn geen shortcuts of quick fixes om erachter te komen met welke personen je jezelf moet omringen. Dit hangt puur af van wat jouw doelen en wensen zijn. Het is aan jou om dit uit te zoeken. Ik ga je geen mentale magnetronmaaltijden serveren. Ik verwacht dat je zelf ook een duit in het zakje doet wat betreft je persoonlijk ontwikkeling. Ik ga je niet aan je handje vasthouden.

Waarschijnlijk ken je wel een paar mensen waarbij alleen hun aanwezigheid een positieve impact heeft op jouw persoonlijke ontwikkeling. Op het moment dat zij de kamer binnenstappen beginnen jouw creative juices te stromen. Hun aanwezigheid injecteert je met een dosis inspiratie waar je griezelig van wordt.

Persoonlijk houd ik ervan om in contact te komen met mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken.

Dit kan een superster zijn als Elon Musk, een interessante collega of iemand die je online bewondert (zoals ik maar dan iemand die net iets minder aanmoddert 💩). De mensen met wie we in aanraking komen kunnen onze persoonlijk groei accelereren of ruïneren.

De belangrijkste vraag is: Ga ik momenteel met dit soort mensen om?

Je bent een reflectie van de mensen met wie je het meeste omgaat. Het belangrijkste gereedschap in het bereiken van een beter leven zijn de mensen om ons heen. Het is onmogelijk om alleen met negatieve mensen om te gaan en zelf positief te blijven.

Als je dromen te groot worden voor de omgeving waar je je nu bevindt, is het misschien tijd om uit die omgeving te stappen en je dromen werkelijkheid te zien worden. Ik begin nu wel heel preachy preachy te klinken. Laten we het afronden.

Duif op brug in zonIk bewonder duiven omdat ze de enige zijn die tijdens een potje schaken alle stenen omgooien, op de tafel kakken en vervolgens triomfantelijk rond kunnen lopen alsof ze gewonnen hebben (credits grap: een 9gag meme die ik ongeveer 5 jaar geleden zag)

Bovendien hebben ze een bijzonder verfijnd gevoel voor stijl.

Because you know what the Americans say: “Birds of a Feather Flock Together, but remember there is no such thing as bad weather.”

“Only bad clothes.”

Think about that.