Reciproschraal
tl;dr de mensen met wie je omgaat hebben een onbetwistbare invloed op ons leven. Simpel gezegd kunnen ze jouw leven maken of kraken Bewust zijn van de mensen met wie je omgaat is een eerste stap om grip te krijgen op wie jij wilt zien. Maar voordat je eisen gaat stellen aan iedere, kan je misschien beginnen met een vraag aan jezelf: “is dit de persoon die waarde toe kan voegen aan de levens van mensen die hij of zij bewondert?”
Vorige week schreef ik een artikel met de volgende strekking:
Omring jezelf met de mensen die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken.
“Welke mensen bewonder je?”
Dit kan een sassy momma zijn zoals Queen B, een serial entrepeneur als Elon Musk, een chille collega of iemand waar je op een andere vlak je petje voor afneemt.
“Met welke mensen ga je het meeste om?”
Je bent een reflectie van de mensen met wie je het meeste omgaat. Het belangrijkste gereedschap in het bereiken van een beter leven zijn de mensen om ons heen. De mensen met wie we in aanraking komen kunnen onze persoonlijke groei accelereren of ruïneren.
“Zijn de mensen die je bewondert ook de mensen met wie je het meeste omgaat?”
Als je dromen te groot worden voor de omgeving waar je je nu bevindt, is het misschien tijd om uit die omgeving te stappen en je dromen werkelijkheid te zien worden.
Ik wil niet terugvallen op verschrikkelijke cheesy zelfhulp quotes, maar ik kan het niet laten.
“De zon stopt nooit met schijnen. Soms moet je voorbij de wolken kijken om dat te kunnen zien” – Zowie Zep a.k.a. Yung Shakespeare
Soms moet je de dramaturg in je naar boven halen om een punt te maken. En dit was zo’n moment. Soms heb je beeldspraak en ‘lelijke Engelse leenwoorden’ zoals cheesy* nodig als de Nederlandse taal niet toereikend is om het uitgebreide palet van menselijke emoties te omvatten?
*Kaas is ontleent aan het latijn (voor de puristen onder ons het Romaans – de latere dochtertaal van het Latijn). ‘Klaar is kees’ betekent in feite ook alleen maar ‘klaar is kaas’. De dialectvariant kees is ook afgeleid van het Romaanse woord voor kaas: kâsjo. Niet alleen Engelse zuivelterminologie vind ik overigens een verrijking van onze taal. We lenen wel meer ogenschijnlijk doodnormale dagelijks woorden uit andere talen. Waarom is dat plotseling een probleem als je dit voor hippe woorden doet als: nice, awkward, cheesy, checken of switchen?
Tot zover een verklaring en indirecte rechtvaardiging van mijn overmatig gebruik van Engelse leenwoorden op de meest onnodige momenten. Hopelijk houd je ervan (aangezien ik er weinig voor voel om me ‘instant’ te moeten verantwoorden als ik hier ‘random’ op word aangevallen. Like, seriously… get yourself a hobby. Or a girlfriend. Or a bunch of Ragdolls.)
Don’t leave me hanging Zowie Zep ?
Waar waren we gebleven. O ja, de kazige metafoor met de zon en de wolken. Waar de zon symbool staat voor ons succes, symboliseren de wolken de mensen met wie we ons omringen. De groep mensen met wie we de meeste tijd spenderen, noemen we onze referentie groep.
In het boek The Compound Effect zegt Dr. David McClelland het volgende over onze referentie groep:
“Your ‘reference group’ determines as much as 95 percent of your success or failure in life.”
Oftewel, hoe meer donkere wolken je omringen, hoe minder zon je hebt. En dat willen we niet.
Ik ben geen voorstander van quick fixes. Ik geloof niet dat je een sixpack kan krijgen in 7 dagen of je lichaam kan detoxen met groene vloeibare substanties. Ik denk ook niet dat snelste manier om spiritueel verlicht te raken ligt in het drinken van roodbruine plantaardig theedrankje met een luier aan. Of dat je deze maand €10.000 euro kunt verdienen met de dropshipping cursus van een Aziatisch persoon met een gehuurde Ferrari op Instagram. En ik ben ook zeker niet in de veronderstelling dat het veranderen van je referentie groep per definitie zal bepalen of jij een succes wordt in het leven.
De pragmatische en nuchtere Hollandse jongen in me begint langzaamaan wakker te worden.
Waar ik wel in geloof, is dat je er goed aan doet om bewust te zijn van de mensen met wie je omgaat. Vooral als je enigszins grip wilt hebben op de manier waarop je toekomst uitpakt. En waar ik ook in geloof is dat mijn triceps niet gedeepfaked zijn. It’s all Rioja and homemade lasagna baby. Eat that fitgirls met jor organic wortelkeek and Djor caloriefree muffigemuffins.
Jet fuel can’t melt steel beams, but my triceps can ladies..
Recipro-schraal
Herinner je je de quote van ondernemer Jim Rohn nog?
“Je bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste omgaat.”
Dat klinkt natuurlijk super mooi; rondhangen met mensen die veel beter zijn dan jij. Alsof je zomaar mee kan liften in hun Tesla richting Silicon Valley succes. Menselijke relaties zijn biologisch echter helemaal niet zo ingericht – reciprociteit ligt aan de basis van vrijwel al ons interpersoonlijke contact. Om iemands vertrouwen te winnen moet je iets te bieden hebben en vrijgevig zijn. I scratch your back if you scratch mine.
Monkey see, monkey do
Het wordt echter lastiger als je op veel vlakken overschaduwd wordt door een ander. Wat nou als de mensen die jij bewondert niet hetzelfde denken over jou? Wat nou als je krabtechniek te wensen over laat? Of je hebt geen zin om de andere te krabben? In dat geval is er geen sprake van een reciprocale* relatie, maar een recipro-schrale relatie ?:
Recipro-schraal [re.sie.pro.sxral] – 1. een recipro-schrale relatie bestaat uit twee mensen of groepen mensen, waarbij één persoon de andere weinig helpt of minimale voordelen kan bieden. (p.s. De Dikke van Dale does not approve this definition)
Wij mensen, als meest intelligente levensvorm op deze planeet, vergeten soms hoe belangrijk het is om iets te doen voor iemand die je belangrijk vindt. Belangeloos. Iedereen beschikt over een unieke combinatie van eigenschappen en vaardigheden waarmee hij een ander kan helpen. Met een beetje moeite en fantasie is iedereen in staat om waarde aan het leven van iemand toe te voegen dat hij of zij bewondert.
Ik heb een beetje jeuk om m’n rug. Iemand zin om te krabben?
New album cover Drake #Drakehireme
*? Vroeger in 1775, de tijd dat het ‘nieuw en volkomen woordenboek van konstenen wetenschappen’ nog tot het standaard naslagwerk van de post-verlichte voorloper van de Grammar Nazi behoorde, was reciprocaal nog een gangbaar Nederlands woord. Inmiddels niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat ik 12 tabbladen en 20 minuten later een manier heb gevonden om deze marginale woordgrap toch als titel te kunnen gebruiken.
groetjes Zowie Zep
Ik modder ook maar wat aan.