Ver-anderen

tl;dr ons succes en geluk wordt sterk beïnvloedt door onze sociale omgeving. Als je positief wilt veranderen is aan te raden om bewust te zijn van de mensen met wie jij het meeste omgaat.  Kijk naar mensen die je bewondert – anderen die al bereikt hebben wat je wilt bereiken. Ga je momenteel met dit soort mensen om? 

“Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat.” – Jim Rohn

Mensen smullen van dit soort quotes. Vrij geïnterpreteerd zou je het kunnen zien als oproep: stop om te gaan met mislukkelingen.

Althans, zo wordt hij door veel mensen geïnterpreteerd.

Ik heb er gemengde gevoelens bij. Het is een uitgekauwd cliché. Net zoals ‘je passie volgen’, ‘uit je comfortzone stappen’ of ‘in je kracht gaan staan’. Allemaal logisch klinkende adviezen die je de energie geven om volledig af te stormen op je doel als een konijn richting een wortel aan een touwtje.

Want laten we eerlijk zijn: wie wil er niet omringd worden door succesvolle mensen?

Ik heb alleen een broertje dood aan mensen die een stelling poneren zonder verdere uitleg. De schoen begint namelijk te wringen bij de interpretatie van deze stelling. Ik bedoel, ben je letterlijk het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meest omgaat of figuurlijk gesproken?

Voordat we belanden op het niveau van een gemiddelde Facebook discussie onderaan in de comment sectie – rock bottom ­dus – wil ik duidelijk maken hoe ik deze uitspraak interpreteer. Persoonlijk ga ik mijn handen niet branden aan een letterlijke interpretatie. Vooral de onderliggende boodschap is interessant:

“Het is verstandig om selectief te zijn in de mensen met wie je intensief omgaat.”

Kieskeurig gedaan kleine pilscobra! Zo heurt ‘t!

De mensen met wie we tijd doorbrengen beïnvloeden wie wij zijn. Ze bepalen de gesprekken die we hebben, met wie we omgaan en met welke informatie we in aanraking komen. We hebben de neiging om de overtuigingen, manier van spreken en gevoelens over te nemen van de mensen waar we tijd mee spenderen.

Anderen kunnen ons veranderen. Onze gedachten en acties worden gevormd door de personen om ons heen. De sociale groep waar we toe behoren bepaalt wat we denken, zeggen, doen en – over de jaren – ook wat we worden. Jouw gedrag is een reflectie van de mensen met wie je het meeste omgaat.

Krabben in een emmer

Er zullen tijden zijn waarop je alles goed doet en nog steeds wordt afgeremd. Dat je wordt teruggefloten, juist omdat je het goed doet. In de natuur is dit een bekend verschijnsel onder krabben in een emmer. Stop een paar krabben in een emmer waaruit ze kunnen ontsnappen en je zal zien dat de andere krabben voorkomen dat er iemand ontsnapt. Nu is de hele groep verzekerd van een collectieve ondergang en ben je niet de enige met een miserabel leven.


De krab mentaliteit: “Als ik het niet kan hebben, dan jij ook niet”

We moeten voorkomen dat we als krab in een emmer eindigen.

Meneer Krabs spongebobJe weet maar nooit wie er handjeswrijvend jouw teloorgang aan het plotten is… *DUN DUN DUN*

 “Hoe dan?” vraag je jezelf af. Om te starten kunnen we onze huidige sociale omgeving in kaart brengen:

  • Wie zijn de 5 mensen in mijn inner circle?
  • Helpen ze me vooruit of houden ze met terug?
  • Is het mogelijk dat ik eigenschappen van ze overneem?
  • Zijn deze eigenschappen positief of negatief?

De 5 mensen die nu voor je staan, voelen die als een reflectie van wie jij bent of zou willen zijn?

Zo niet, dan kan je je afvragen:

“Vind ik dit erg?”

Als je het niet erg vindt dat deze personen fundamenteel van je verschillen, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Mocht je het wel erg vinden, dan wordt het tijd om bewust te worden van de situatie waarin je verkeert. Wil je mensen – die je potentieel remmen in je dromen – toelaten in je leven?

Is het niet logischer om je te omringen met mensen die je bewondert?

Vind mensen die je bewondert zoals deze man z’n telefoon bewondert

Creëer je eigen pappenheimers

In ‘Good to Great’ deelt James Collins een aantal wijze woorden met betrekking tot lifestyle design:

“First Who, Then What: Get the right people on the bus, then figure out where to go. Find the right people and try them out in different seats on the bus.”

In dit specifieke geval refereert hij aan het samenstellen van teams in bedrijven, maar dit advies gaat eigenlijk overal op; voordat je bepaalt waar je naar toe gaat, bepaal je eerst met wie je gaat.

Nu we de criteria op hebben gesteld waar de spelers in ons droomteam aan moeten voldoen, wordt het tijd voor de laatste stap: het scouten van de sterspelers.

Er zijn geen shortcuts of quick fixes om erachter te komen met welke personen je jezelf moet omringen. Dit hangt puur af van wat jouw doelen en wensen zijn. Het is aan jou om dit uit te zoeken. Ik ga je geen mentale magnetronmaaltijden serveren. Ik verwacht dat je zelf ook een duit in het zakje doet wat betreft je persoonlijk ontwikkeling. Ik ga je aan je handje meenemen.

Een “hoe-construeer-ik-mijn-ideale-sociale-omgeving-voor-dummy’s-gids” ga je hier niet vinden.

Je bent niet de Margriet aan het lezen.

Wat ik wel kan doen is vertellen wat ik handig vind. Persoonlijk kom ik graag in contact met mensen die al bereikt hebben wat ik wil bereiken.

Dit kan een entrepeneur zijn als Elon Musk, een aanmodderexpert die je bewondert of een blonde vrouw die enorme palen op magische wijze kan laten verdwijnen. De mensen met wie we in aanraking komen kunnen onze persoonlijk groei accelereren of ruïneren.

De belangrijkste vraag is: Ga ik momenteel met dit soort mensen om?


Ik heb meer mensen zoals dit nodig in mijn leven

Je bent een reflectie van de mensen met wie je het meeste omgaat. Het belangrijkste gereedschap in het bereiken van een beter leven zijn de mensen om ons heen. Het is onmogelijk om alleen met negatieve mensen om te gaan en zelf positief te blijven.

Als je dromen te groot worden voor de omgeving waar je je nu bevindt, is het misschien tijd om uit die omgeving te stappen en je dromen werkelijkheid te zien worden. Ik begin nu wel heel preachy preachy te klinken. Laten we het afronden voordat Kanye West straks met zijn gospel koor achter me staat.

“Wat is het leven soms toch MWWWOEEEEEEEEHHHLUK!”